söndag 30 juni 2013

d.u.B.b.E.L.

Söndagen till ära hade jag planerat in mitt första egna pass på min mountainbike. Planen var en lättcyklad runda där utmaningen var att känna på cykeln. Börja lära mig hantera växlarna, öva upp balansen och vänja mig vid att fötterna är fastspända. Har de senaste dagarna hunnit med ett par vurpor och om jag känner mig själv blir det fler. 

Cyklade idag upp till Ställdalen - först enbart asfalt och jag trampade på och kände syran i mina ben. Trampade på friskt och jag funderade på hur jag skulle klara av hela vändan utan att köra slut på benen helt. Väl uppe i Ställdalen åkte jag ut på "gamla" vägen och det började gå uppför. Benen fick trampa på men jag tog det lite lugnare eftersom jag visste att det var mycket uppför. Skönt att trampa grusväg istället för asfalt och fortare än jag vågat hoppats vände jag av hemåt. Lätt nedförslut och jag trampade på så fort jag vågade - min största svaghet är att jag är så feg - tycker det är galet läskigt att trampa fort. Efter drygt 70 min och 24 friska kilometer var jag åter hemma på gården. 



Nöjd med mitt första pass som inte blev särskilt långt men ändå utmanande. Det var roligt och jag längtar redan efter nästa pass! Denna sommaren ska bli sommaren när jag även kommer igång med cyklandet - förhoppningsvis hjäper det mig att bli en starkare och bättre löpare.

På kvällen var dottern sugen på en cykeltur - men det var inte jag. Istället satte jag på mig löparkläderna och tänkte ta en lugn tur med dottern cyklandes bredvid. Lugnt blev det inte, på sin nya cykel cyklar dottern galet snabbt så stundtals fick jag springa på riktigt fort - vilket är bra - tempo kan jag inte träna för mycket. Totalt 7 kilometer blev det idag - blandat tempo, stundtals lugnt och stundtals fick jag kämpa för att orka med dottern. Skönt med en coach som driver på mig lite!

lördag 29 juni 2013

v.a.r.I.a.T.i.O.n.

Den största fördelen med att vara min egen coach är att jag kan lägga upp träningen precis som jag vill. Nackdelen är att det tyvärr alltför sällan är särskilt välplanerat - mina kunskaper är inte så stora som jag önskar.

Denna morgon stod ett längre pass på schemat och idag tog jag chansen att forma passet på ett sätt som jag gillar! Började med att under de första 6k springa på i ett hyfsat bra tempo - inte jättesnabbt men jag blev lätt ansträngd. Efter de första sex blev det några lite lugnare kilometer. Valde sedan att lägga in lite backintervaller - jag stannade på 4 olika ställen där jag körde 5 st intervaller. Olika ställen gav mig variation i intervallerna samtidigt som benen fick återhämta sig mellan dem. Ruggigt roligt pass och detta kommer jag garanterat att göra om. Totalt summerades dagens pass till 28 fina kilometer. Inte galet långt, men lagom. Njuter nu av att ha maran bakom mig och att jag nu har kortare distanser framför mig. Långpassen ligger numera på mellan 20 - 30k och det gillar jag.


torsdag 27 juni 2013

K.o.r.t.å.G.o.T.t.

Klockan ringde tidigt och jag förhandlade som vanligt med mig själv huruvida jag skulle gå upp eller inte. På schemat stod i dag ett kort lugnt pass så jag ställde fram klockan tjugo minuter, drog mig i sängen lite för att förvåna mig själv och gå upp andra gången den ringde.

Skön känsla att "bara" ha 6 lugna sköna kilometer framför mig. Meter efter meter tickade på nere på bandet och det var inte jobbigt fysiskt men det var jobbigt mentalt att bara springa vanligt. Jag upplever att det är lättare att springa intervaller eller fartlek på bandet då variationen hindrar mig från att få känslan av att det är tråkigt. Mitt pass fick jag till och jag är glad och nöjd. Försöker lära mig och vänja mig vid att det inte alltid behöver vara långt...


onsdag 26 juni 2013

u.P.P.å.N.e.R.

Fina onsdag med cykelträning för N - första gången på nya cykeln. För mig stod ett backpass på schemat - inte det första men inte heller det sista.

Hade bestämt en backe jag skulle springa i men fick besked strax innan cykelträningen att de bytt plats för dagens pass, fick då tänka om och mitt val föll på en lite kortare backe som jag sprang mycket i tidigare. Intervallen blev betydligt kortare än vad jag tänkt - drygt 130m men omväxling förnöjer - eller jag hoppas i alla fall att kroppen gillar lite variation. 

Hade inte bestämt ett visst antal utan tiden fick bli mitt riktmärke denna gång. Jag hade drygt 35min till mitt förfogande i backen innan jag var tvungen att ge mig tillbaka till cykelträningen. På dessa minuter hann jag kuta upp för backen cirka 25 gånger. Är för slö för att räkna, det känns inte jätteviktigt. Viktigt är däremot känslan som var god. Kroppen kändes återigen pigg och stark! Underbart att kuta upp och jogga ner och gång på gång känna mig pigg och alert i kropp. 

Skärmdump över pulsen och dess svängningar under dagens pass! Idag tackar jag min pigga och starka kropp som gav mig detta pass - löpning när den är som underbarast. Ett tack ger jag även till den underbara kvinna jag mötte i backen ett par gånger med sin hund och som berömde mig för jag var så duktig - det ger energi!

Än bättre blev dagen när dessa godingar väntade i min brevlåda när jag kom hem... Blir definitivt till att testa dessa i helg!

tisdag 25 juni 2013

e.G.o.

Kvalitetstid med min tjej på kvällen. Hjärtat var sugen att cykla och det var även hennes mamma. Mina däck behöver pumpas men det var tillräckligt med luft i däcken för en lugn vända.

Lät Nell bestämma väg när vi cyklade iväg, förvånansvärt fort har hon snappat upp hur hon ska använda sina handbromsar och hur hon växlar. Idag vågade hon sig till och med på att växla på det främre drevet.

Efter drygt 5k stannade vi vid loftis för att käka en glass. Jag frågade Nell om hon ville ta en kort eller lång vända hem, självklart ville hon ta den långa vändan. Dagens cykeltur blev drygt 10k - så imponerad av min lilla tjej som är så duktig att cykla! Backarna tar hon lätt nu när hon kan växla ner.

m.o.R.g.o.n.S.t.u.N.d.

Klockan ringde tidigt och jag hade svårt att förstå vilken dag det var och varför den ringde. Men jag förvånade mig själv denna morgon för jag gick upp, utan att tveka dessutom. Bra sömn under natten gjorde att jag kände mig förvånansvärt pigg.

Intervaller kördes igår kväll, därför väntade ett lugnare pass denna morgon. Första morgonpasset på bandet på ett tag, skönt att vara tillbaka gamla rutiner igen. Benen kändes riktigt pigga och det var inte särskilt tufft att springa denna morgon. Lite lugnare tempo på morgonen när jag springer men det är så det är. 10 fina kilometer avklarade innan jobb vilket känns väldigt bra.

I eftermiddag har jag lovat dottern en cykeltur om vädret tillåter!

måndag 24 juni 2013

t.U.s.i.N.g.a.r.

Fin måndag, träningsmässigt. Dagen började med att klockan ställdes om och det planerade morgonpasset uteblev. Har svårt att ta mig upp tidigt, får ta nya seriösa tag efter semestern.

På eftermiddagen hade jag tur och mamma hämtade Bus på fritids, det innebar att mitt planerade pass kunde genomföras på eftermiddagen innan mitt pass. Idag stod det 6 st tusingar på schemat - lagom många när jag inte kört dem på ett tag. Lutning 1 - kändes lagom när det var intervalldags. Värmde upp 1k - i kortaste laget men jag var ivrig och ville klämma av mina intervaller. 

Första tusingen var tuffast, inte helt otippat då jag under den vande mig vid farten och fick upp tempot i koroppen igen. Resterande intervaller gick bra och kontrollerat, skön känsla att kroppen behärskade dem utan problem. Lite självförtroende återvänder till kroppen. 6 sköna intervaller och totalt 10k löpning. 

Efter löpningen blev det mitt Pulspass - kroppen fick sig även här en riktigt genomkörare. Jag gillar det passet skarpt. Nedan kommer en bild på mitt senaste inköp som jag hoppas kunna använda flitigt under semestern.


lördag 22 juni 2013

B.a.C.k.a.R.

Fokus är numera flyttat från Maran till Lidingö. Långpassen är aningen kortare och backpassen ska successivt öka - både i antal och i intensitet.

Idag var en bra dag för backpass, jag har sprungit en heldel halvlånga pass denna vecka och kände idag för ett kortare pass. Dottern var borta och likaså sambon, lite ruggigt regn ute men jag längtade ut i skogen. Värmde upp med en 1.5k lång vända bort till bästa backen - länge sedan jag sprang där och jag hade nästan glömt bort hur perfekt den är. Backen är lång och idag valde jag en snutt som är ca 300m - det kändes lagom. 

Planen var att springa mellan 6 och 10 st. Antal skulle känslan få styra. Tempot i intervallerna är inte jättehögt men det är tufft att springa uppför och hjärtat får jobba lite extra. Idag kändes det riktigt bra att springa och mitt under passet slog det mig hur mycket jag gillar denna sorts pass - underbart att ta i ett tag för att sedan få vila och pusta ut när jag springer ner. Idag blev det utan problem 10 intervaller - känslan i kroppen var bra och jag hade kunnat springa fler men jag valde idag att avstå. Jag blir lätt för ivrig och valde idag att bromsa mig själv - ska försöka att skynda långsamt med mina backintervaller så kroppen hinner med och jag kan träna bra hela sommaren utan skador. 


onsdag 19 juni 2013

d.I.s.t.A.n.S.

Fin onsdag som bjöd på sista dagen med Landslagets Fotbollsskola för dotterns del, för min del åkte löparkläderna på och jag fick en fin skogsvända helt utan stress i underbart väder.

Eftersom gårdagen bjöd på intervaller var dagens vända en lugnare historia. Jag började att springa ut mot Skäret och när stigen mot Ljusnarn Runt kom sprang jag in på den. Underbara skogen - följde stigarna drygt 9k och njöt av att bara tänka på vart jag skulle sätta fötterna. Var lite modig på de vackrare partierna och försökte lyfta blicken för att njuta av de vackra omgivningarna. Helt underbart att springa med Ljusnarn långt nedanför omgiven av vår vackra natur.

Dagens vända blev drygt 17k ren njutning. Kroppen var trött men kändes stark och den ömmade inte något och det gillas starkt. Ett par fina pass i bagaget i början av veckan känns riktigt bra.

tisdag 18 juni 2013

.i.n.T.e.r.V.a.L.L.e.R.

Äntligen - idag har pulsen återigen fått åka berg - och dalbana, benen har slitit och så har även huvudet fått göra.



Dottern var på fotbollsskola och jag fick en möjlighet att lägga ett kvalitetspass på kvällen - ute i solen vilket var helt underbart. Planen var en riktig uppvärmning och sedan köra 3 minuters intervaller. Tempoökning skulle ske men för att orka många så skulle tempot kännas helt hanterbart.

Vädret var helt underbart och kroppen kändes pigg när jag värmde upp. Det är jobbigt mentalt att veta att ett jobbigt pass med många intervaller ligger framför men även det är det bra att jag jobbar med. Värmde upp ca 3k sedan började jag med mina intervaller - valde idag att inte titta på klockan och vilket tempo jag höll utan försökte att lyssna på kroppen istället. Mitt vänstra lår ömmar lite i framsidan och jag är lite osäker på vad det är - ska försöka ha lite extra koll på det ett tag framöver, förhoppningsvis ger det med sig om jag börjar träna smart igen. Mer alternativträning - svårt att komma in i rutiner igen efter maran.

Många intervaller blev det och den vägen jag valde att springa innebar att ett gäng av dem gick i en lång och brant backe vilket var medvetet  -kroppen måste vänjas vid backar inför sensommarens mål...
Fint pass på totalt 18k - lyx att kunna springa det en tisdag!

lördag 15 juni 2013

l.ö.r.D.a.g.s.L.u.F.s.

Idag blev en lugn lördag. Sambon borta så jag och Nellan var ner på byn på förmiddagen och fikade sedan vid sjön på eftermiddagen.

När sambon kom hem blev det en kort lung löplufsvända. Sprang ut i min älskade skog och njöt. Behagligt tempo helt utan stress - benen fick jobba igår och idag skulle de inte få slita lika hårt. 12 lugna sköna kilometer i skogen där varje steg var lika underbart. Ett fint återhämtningspass för att vara redo för ett kvalitetspass imorgon.

fredag 14 juni 2013

f.r.e.D.a.g.s.f.Y.s.

Fredag - fullt ös hela dagen, på ett positivt sätt. Började dagen tidigt på jobbet och åkte sedan och firade min kusin som slutade 9:an - minsta kusinen börjar bli så stor!

Planen var att sedan bege mig ut på en löptur - men åska och spöregn ändrade mina planer. Passet flyttades in på gymmet. Planen var att gå på känsla och köra på så länge det kändes bra - men inte för långt så klart.

Värmde upp 1k och ökade sedan på hastigheten till 14.5 - inte jättesnabbt men pulsen steg lite. Sprang på den hastigheten i 600m och sänkte sedan till 12 och sprang på den i 400m. Detta upplägg körde jag totalt 17ggr och kroppen svarade bra. Jag kände mig pigg och stark genom hela passet - törstig på slutet då jag drack lite medan jag sprang. Hade klarat fler men detta kändes tillräckligt för idag. Ett riktigt bra första kvalitetspass efter Maran. Nu är jag på G igen med en pigg, stark och återhämtad kropp! Loggar 19 fina kilometer i min träningskalender.

Fina skogen byttes mot gymmet - men idag var det ett bra val!

torsdag 13 juni 2013

m.o.R.n.i.N.g.G.l.o.R.y.

Magsjuka - hemska sjukdom som slog till, först blev dottern sjuk i torsdags och natten till tisdagen slog det till mot mig. 36 timmar i sängen och en gårdag då jag fick fylla på mina förråd och vila upp mig för kommande dagar.

I dag var det uppstigning tidigt. Tre dagar löpvila - inte frivilligt men jag tror inte att de skadade. Nu känns kroppen redo igen och snart dags att köra igång med hårdträningen igen inför kommande mål denna säsong.

Vaknade innan klockan ringde, uppskrämd av en mardröm. Visste att det bara var 30 min tills det att klockan ringde och att jag skulle bli riktigt trött om jag somnade om. Gick upp och gjorde mig redo för en kravlös morgonjogg. Lugn löpning - 8k och kroppen fick vakna till liv igen. Lite tungt sista kilometrarna men förvånansvärt lätt då jag hade räknat med att kroppen skulle vara trött ännu. 8 sköna morgonkilometer och efter det en härlig stretch innan dusch.

Ikväll väntar första skolavslutningen med tjejen - spännande!

söndag 9 juni 2013

a.L.t.E.r.n.a.T.i.v.T.

Även eftermiddagen bjöd på ett träningspass - men detta var av det kortare slaget. En vända ner till gymmet - har haft ett par veckors vila från att ha pass pga Stockholm Marathon men i morgon är det dags igen. 

Genrepade de låtar jag kände mig lite osäker på i mitt nuvarande pass - ett pass som jag tänkt köra för sista gången i morgon. Tänkte sedan låta det Funktionella Passet vila ett tag för att eventuellt göra comeback senare, om jag saknar det. Passade idag på att köra igenom ett nytt pass som jag tänkte ska ersätta det gamla - ett tufft och intensivt pulspass. Även om det är kort så får kroppen jobba och jag blev trött! Känns skönt att få testa på något nytt - behöver en liten motiviationsboost nu...


k.o.r.T. l.Å.n.g.P.a.S.s.

Dagen började riktigt bra - efter frukost och regnskurar var det dags för det planerade korta långpasset. Efter alla asfaltsmil har jag längtat väldigt mycket efter skogen och försöker att lägga så många pass jag kan där - dvs. pass när jag har barnvakt och kan springa ute där jag vill.

Lite seg i kroppen idag när jag sprang ut, jag hade inte någon aning om hur det skulle kännas efter den jobbiga turen jag hade i fredags. Lyckligtvis var kroppen med på noterna denna dag och svarade fint. Jag sprang väldigt lugnt och fokuserade på att njuta - kroppen fick kämpa på i ett behagligt tempo. Sprang upp mot Finngruvorna men vek efter en bit av och sprang ut på Bergslagsleden. Premiär för just den sträckan för detta året - sent ute i år. Skönt att få utmanas lite med ojämnheter i mark, stenar, rötter och spångar. 

Försökte inledningsvis hålla mig hyfsat ren och torr men insåg efter ett tag att det var lönlöst. Det var lerigt och jag blev lerig. När den första leran spred sig över mina ben släppte det och jag njöt av att springa och bli skitig. 

Ett underbart pass i behagligt tempo på fina stigar och grusvägar klarades av med en kropp som åter kändes riktigt fräsch - tack kroppen! 


lördag 8 juni 2013

.å.t.e.R.h.ä.m. t.N.i.n.G.

Fortsätter mitt arbete mot en återhämtad kropp. Tränar men tränar lugnt, lyssnar på kroppen och plågar den inte för mycket ännu. Denna veckan kör jag så lugnt jag kan - men jag springer!

Dagen började med poolspel för dottern - underbar start på dagen. Lånade sedan hund så dottern fick lite att pyssla med. Blev ett par hundpromenader. 

Igår sprang jag en vända efter jobbet och det gick tungt, valde därför att springa en väldigt kort vända idag - 6 kilometer i något högre tempo än senaste passen. Lät kroppen slita lite under det kortare passet utan att ta i för mycket. Nöjd och belåten med en fin dag.


onsdag 5 juni 2013

.l.u.G.n.A. g.a.T.a.N.

Gårdagen och dagen har bjudit på lugna och sköna löpvändor. Fokus har varit njuta - springa utan att känna mig minsta lilla ansträngd. Igår blev det 10k i fina skogen här hemma - underbart att springa där.

Dagen bjöd på cykelträning för lilla tjejen vid Elljusspåret, jag passade då på att springa en liten vända. 10 lugna sköna kilometer på andra vägar än dem jag sprang igår. Njöt av att komma ut i det fina vädret efter en heldag inne på kontoret. Försöker att skynda fram långsamt och inte bli för ivrig med mitt springande. Några lugna pass till innan jag vågar öka på - är livrädd att gå för snabbt fram och bli skadad.


måndag 3 juni 2013

å.t.E.r.h.Ä.m.t.N.i.n.G.

Igår valde jag att vila hela dagen - det passade bäst så eftersom jag hade hand om dottern hela dagen. Ville inte stressa ut på återhämtningspass utan passade på att ta det lugnt och vila upp mig. 

Idag hade dottern fotbollsträning och då passade jag på att springa en skön återhämtningsjogg - ingen press på tid utan bara lufsa runt. Benen kändes tunga men det gick ändå förvånansvärt lätt. Skönt att springa ute, utan press utan bara för att bli varm. Landade vid fotbollsplanen efter min löptur och streschade där ordentligt.





söndag 2 juni 2013

S.t.o.C.k.H.o.l.m. M.a.R.a.t.H.o.n.

Dagen efter vaknar jag med en något öm och stel kropp, men huvudet är lyckligt och kroppen är trots ömheten nöjd och stolt över det den har presterat. Jag är riktigt nöjd över mitt lopp och lyckligast är jag över att knäet mitt kändes bra eller rättare sagt det kändes inte av alls och det var toppen.

Sov hyfsat gott på hotellet natten till maran och vaknade innan klockan ringde - det gillas! Det var skönt att ligga kvar och dra mig ett tag i sängen innan jag gick upp och började med mina förberedelser. Marafrillan skulle fixas och kläderna skulle på innan det var dags för hotell/marafrulle. Lyxigt att sova på hotell natten till ett stort lopp eftersom frukostarna oftast är underbara... Åt mig riktigt mätt och sedan var det tillbaka till hotellrummet och lite vila innan vi skulle bege oss. Kände mig jättetrött och låg och halvslumrade i sängen.

Tog en promenad bort till Östermalms IP där vi slog oss ner inne på planen och laddade... Eller laddade kanske är fel ord - jag satt där och funderade på hur jag kunde vara så dum som utsatte mig för detta igen. Det var riktigt varmt och jag var väldigt nervös...

Ställde mig i startfållan tillsammans med alla andra löpare och kände adrenalinet börja pumpa i kroppen och bestämde mig för att ha kul! Springa så fort som det kändes bra och försöka njuta av omgivningarna. När starten gick var det som vanligt väldigt trångt - försökte springa på men det var svårt att ta sig fram i mitt önskvärda tempo utan att slita för mycket. Att sicksacka mig fram för mycket ville jag inte i början då det tar så mycket onödig energi som jag räknade med att jag behövde bättre längre fram i loppet. 

Tror det tog 7-8k innan det började lätta lite på alla löpare och jag kunde springa mer avslappnat i mitt eget tempo. Kroppen kändes riktigt pigg och stark och jag njöt av att springa. Under första varvet sprang jag och väntade på varvningen - för att springa mot målet och inte mot en varvning. Att komma ut på Djurgården kändes denna gång som en befrielse - lite luftigare och friskare att springa där ute. Psykologiskt var Djurgården viktig för mig - förra året var det där jag hade det som tuffast. Djurgården kändes riktigt bra - jag sprang och kände mig för väldigt mycket och väntade på att förra årets trötthetskänslor skulle infinna sig men de gjorde inte det, inte här. 

Efter Djurgården var det skönt att svänga in mot stan och publiken igen - ute på Djurgården är det ganska tomt. Skönt att se alla som hejar och hitta lite extra krafter hos dem. När vi kom ut på Söder Mälarstrand började jag känna mig lite trött - inte farligt trött men jag fick börja fokusera mer på löpningen för att inte tappa fart. Västerbron var aningen tuffare detta varv - jag fick slita lite för att ta mig upp och uppmuntrade mig själv med att det snart skulle vända neråt. Norr Mälarstrand började jag känna mig väldigt törstig - jag hade druckit duktigt genom hela loppet eftersom jag hade med mig min vattenflaska. Jag försökte dricka så mycket jag kunde men vågade inte dricka för mycket. 

Med drygt fem kilometer kvar till mål räknade jag ner hela tiden. Det gick hyfsat att springa men jag längtade vansinnigt mycket efter att få springa in på Stadion. När det var drygt två kilometer kvar började mina ben och då framförallt vaderna att säga ifrån - varje steg kändes det som att krampen skulle slå till. Min löpstil på slutet var allt annat än vacker och jag var glad att jag lyckades förflytta mig allt närmare mål. Fokus var nu enbart att ta mig in i mål - och att inte tappa för mycket fart. Lyckan att vända upp och se Stadion närma sig är helt obeskrivlig - den slår mycket. Här sprang jag på så gott jag kunde och försökte att njuta. 

In genom porten till Stadion och sista varvet - att njuta gick inte - mina ben var helt slut. Så fort jag slappnade av minsta lilla var krampen där och lurade. Sprang in över mållinjen och den lycka och lättnad jag kände var obeskrivlig. Preliminär tid var 3.13.13 - klar förbättring från förra året till min glädje.

Njöt av att gå ut ur Stadion - ända tills jag slappnade av för då slog krampen till och jag rasade ihop. Snälla människor hjälpte mig att stretscha ut mina ben och efter några minuter började en lugn promenad mot Östermalms IP.